Recept: Salát z červeného zelí

Jedním z nejprodávanějších salátů v lahůdkářství, nebo u pultu s pomazánkami a saláty v super/hyper marketu, je salát z červeného zelí. Jeho výroba není náročná a navíc levná. Sklenici červeného zelí pořídíte za 12-15 korun a domácí majonézu vyrobíte za 6-10 korun. Za cenu max. 25 korun máte 3/4 kila domácího salátu.

Suroviny

  • sklenice červeného zelí (cca 680g)
  • 2 malé šalotky (červené cibule, může být i klasická bílá)
  • domácí majonéza
  • jogurt
  • sůl
  • pepř

Postup

Červené zelí zcedíme. My necháme trošku šťávy na dně mísy, salát pak není tak tuhý. Zcezené zelí pokrájíme nadrobno. Pokud salát kupujete, dost často se setkáte právě s velkými kusy. Šalotku (cibuli) nakrájíme na drobno. Množství cibule záleží na každém. Čím více ji dáte, tím více bude v salátu razantnější a přebije ostatní chutě. Pak přidáme majonézu (nejlépe domácí, recept najdete zde) nebo jogurt (ten ideálně taky domácí, recept zde), nebo kombinaci obou (cca půl na půl). Tady záleží, zda preferujete spíše jogurt nebo majonézu. V obchodech jsou dostupné obě. Někomu chutná více jogurtová verze, někomu ta majonézová. Množství je zcela na vás. My to většinou mícháme, jak se u nás říká, halb und halb. Nakonec drobně osolíme a opepříme.  Se solí to nepřehánějte. Salát by měl být spíše nasládlejší.

Poznámka na okraj: ufff, koukám, že začínám vařit jako Babica…

Salát z červeného zelí


Autor

Radek

Bývalý učitel, toho času programátor web aplikací v zaměstnaneckém poměru, affilák, otec dvou malých rošťáků Tomáška a Vašíka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *