Exkluzivní těsto na pizzu

Před prázdninami se na Streamu objevil díl Pekla na talíři o pizzách. Přiznám se, že občas jsme si z důvodu rychlosti podobnou pizzu koupili a neřešili nějaký obsah masa nebo surovin všeobecně. Jenže… jsme tak bohatí, abychom kupovali hnusné předražené věci? Těžko.

Samozřejmě jsme si občas dělali i pizzu doma. Bohužel těsto nikdy nebylo nějak extra. Až jsem našel recept na labužníkovi. Nijak zvlášť složitý recept a pokud se dodrží základní postupy, těsto je exkluzivní.

Recept samozřejmě najdete pod odkazem, spíše pro nás uvedu základní postupy a suroviny i tady. Recept jsme si drobně upravili, ale na chuti to v žádném případě neubralo.  Množství stačí na dva „plechy“, čili menší rodině stačí poloviční množství.

Suroviny

  • 1 lžíce jemného cukru
  • 15 g čerstvých kvasnic
  • 170 ml vlažné vody
  • 450 g pšeničné mouky na Pizzu (nebo hladké pšeničné mouky)
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 3 lžíce panenského olivového oleje

Postup

Cukr přesijeme a vložíme do misky společně s kvasnicemi. Vmícháme +-5 lžic vlažné vody a necháme na teplém místě vzejít. Důležitá je ta vlažná voda. Čím chladnější bude, tím pomaleji budou kvasnice reagovat. Kvasnice by měli zareagovat do 5 minut. V opačném případě, je potřeba založit kvásek znova.

Mouku přesijeme do mísy a přidáme sůl, olej, zbytek vody a vzejité kvasnice. Těsto vypracujeme v robotu nebo ručně. Náš Kenwood to zvládá bravurně. Těsto vyndáme, olejem vymažeme mísu a těsto v míse vyválíme. Vrch těsta lehce nakrojíme. Mísu zakryjeme a necháme těsto kynout hodinu až hodinu a půl. Mělo by nabýt cca do dvojnásobného objemu.

Těsto je možné připravit dopředu – v tom případě je možné jej strčit na 4 hodiny do lednice nebo případně do mrazáku.

testo-na-pizzu

 


Autor

Radek

Bývalý učitel, toho času programátor web aplikací v zaměstnaneckém poměru, affilák, otec dvou malých rošťáků Tomáška a Vašíka.

Jedna myšlenka na “Exkluzivní těsto na pizzu”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *