Pronájem bytu

Před necelým měsícem jsem se dověděl nemilou zprávu, že si budu muset hledat nového podnájemníka do bytu, protože ten stávající rozšiřuje rodinu a 1+1 už mu nestačí. Nevěda do čeho jdu (protože bývalý podnájemník je můj kamarád a já se nemusel o nic za ta léta starat), jsem podal inzerát do Avíza. První jsem podal v sobotu, odezva byla docela slabá, čekal jsem víc. Druhý jsem již zadal přes týden, konkrétně ve čtvrtek. V tu chvíli jsem nestačil zvedat telefon, jak se zájemci předháněli. Mezi zájemci převládali realitky a chtěly se nějak vetřít. Od známého jsem dopředu věděl, že to není nic proti ničemu – realitku platí podnájemník, že nehrozí nějaké výhradní zastoupení.

Jako nezkušený eléf,  jsem si je tedy pustil  k tělu. Ve dveřích se střídaly jedna za  druhou. Některé již přivedly zájemce, některé si přišly situaci obhlédnout a udělat snímky. Některé po prohlídce žádaly dokonce písemný souhlas s nabízením pod realitkou. Každé jsem říkal, že nechci žádnou výhradní smlouvu, která by mi něco nutila a přikazovala, a že realitek je více. Všechny to pochopily, až na jednu.

Do očí a před svědky mi její zástupce tvrdil, že se nejedná o žádnou výhradní smlouvu, to že se u podnájmů nedělá, že jde jen o svolení nabízení bytu realitkou. Vyplnil si formulář s názvem „Nevýhradní objednávka služeb při zprostředkování podnájmu družstevního bytu“. Nečekaje žádný podraz, jsem očima formulář přelétl a podepsal. V tu chvíli jsem spíš měl číst slovo od slovo. Snad únava, protože jsem toho už měl za ten den plné zuby, nebo nepochopení právních obratů, jsem smlouvu podepsal. Až následně jsem zjistil, že je v ní umně skryt bod: V případě, že na základě činnosti zprostředkovatele dojde k uzavření rezervační smlouvy k výše uvedenému družstevnímu bytu s třetí osobou, zájemce se zavazuje podepsat řádnou výhradní smlouvu.

Onen zástupce včera přivedl zájemce, kterému se byt líbil a měl zájem. Jelikož jsem ten den měl zájemců více, rozhodnutí nepadlo a oba odešli. Za půl hodiny telefonát agenta s tím, že zájem od návštěvníka je. Když jsem ho upozornil znova, že zájemců je více a že se rozhodnu do 24 hodin, obrátil list a začal se ohánět smlouvou a oním bodem, že pokud s návštěvníkem uzavře rezervační smlouvu, já už nemám žádnou možnost z toho couvnout a musím mu to pronajmout. V ten moment jsem viděl rudě, zopakoval jsem mu, že se rozhodnu nejpozději do 24 hodin, tj. cca do dnešního podvečera.

Dnes ráno opětně telefonát od agenta, že mi právě na mail poslal rezervační smlouvu s tím, že chce dojednat podnájem. Opětně slovní nátlak. Jsem slušně vychovaný a tak jsem ho nechal vykecat a jen mu sdělil, že má smůlu, byt je pronajat. Řekl bych si, že tím by to mohlo skončit, ale ne, jsme bohužel v Česku… Zavěsil.

Do dvou minut druhý telefonát, tentokrát majitel realitky. Prý že jsou slušná realitka a já si dovolil s nima vyběhnout a proč jsem to jejich klientovi nepronajal a proč jinému, atd. Hovor na 10 minut. Kolegové, kteří to poslouchali se nestačili divit, jak jsem klidně reagoval. Ostatně já taky ne… Nakonec jsme se rozloučili, že si vynucoval souhlas, že oni jsou korektní a slušní, a pod. Děs…

Co z toho plyne – nevěřit nikomu a ničemu, vše dobře přečíst a na takové podvodníčky si dávat velmi dobrý pozor. Pokud někomu chybí jméno oné realitky, tak je to Century21. Obávám se, ale že takových vykutálenců je více. Proto pozor. Zítra mě čeká druhé kolo, nyní už s budoucím podnájemníkem dojednat podrobnosti. Doufám, že jsem vybral dobře. Držte mi palce

Radek


Autor

Radek

Bývalý učitel, toho času programátor web aplikací v zaměstnaneckém poměru, affilák, otec dvou malých rošťáků Tomáška a Vašíka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *