Lemon curd a střecha

Nedávno jsem objevil docela zajímavý recept na citronový krém – lemon curd. Já osobně citron miluju – vůně i chuť to je moje. Proto, když jsem recept objevil, musel jsem ho vyzkoušet. Výroba není vůbec náročná, suroviny rozpočet taky nezruinují, takže s chutí do toho.

Suroviny:

  • 2-3 citrony (80 ml citronové šťávy)
  • 3 vajíčka
  • kůra z citronu
  • 150 g cukru
  • 56 g másla

Postup:

Ostrouháme kůru z citronů, vymačkáme  šťávu. V žádném případě nepoužívejte šmakuládu typu citronek, citronových koncentrátů, či jak to u vás nazýváte. Podívejte se na video a již nikdy  něco takového nevezmete do ruky. Některé z receptů doporučují použít citrony o pokojové teplotě, protože údajně dají více šťávy. Nemám ověřeno.

Do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme cukr a 80 ml přecezené citronové šťávy. Nyní je potřeba  celou směs promíchat a následně ve vodní lázni prohřát. Do hrnce dáme vodu a přivedeme ji téměř k varu, poté ztlumíme. Mísu s vajíčky, citronovou šťávou a cukrem dáme nad vodní lázeň a mícháme. Krém začne pomalu houstnout. Celé by to mělo trvat cca 10 minut v závislosti na teplotě vodní lázně. Není potřeba spěchat. Teplota krému by neměla přesáhnout 71°C. Tuhle teplotu ale není třeba zvlášť hlídat, protože se k ní pouze přiblížíte.

Mísu vytáhneme a do krému vmícháme lžíci citronové kůry a kousky másla. Mícháme tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. Omáčka je hotova a je ji možno použít na zdobení dortů, zákusků nebo i jen jen tak na chleba.

Komu popis nestačí, na webu joyofbaking jsem našel video, které přesně postup ukazuje.

 

 

My jsme poprvé zvolili zákusek zvaný střecha. Původní recept počítá s bebe oplatkami, tvarobem a banánem. My jsme tvaroh nahradili lemon curdem. Kdo nezná:

Alobal rozložíme na stůl (jsou vhodné dvě vrstvy). Na ten poklademe v třech řadách jedno balení bebe sušenek (my použili tmavé). Sušenky potřeme krémem. Druhé balení bebe sušenek poklademe na první. Zbytek krému namažeme nahoru, více jej soustředíme uprostřed. Do této zvýšené vrstvy pak položíme banán. Nyní již zbývá zvednout k sobě a vytvořit tak střechu.

lemon-curd


Autor

Radek

Bývalý učitel, toho času programátor web aplikací v zaměstnaneckém poměru, affilák, otec dvou malých rošťáků Tomáška a Vašíka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *