Recept – jednoduchý makovník

Při testech robotů stojím vždy před otázkou, na čem robot účinně otestovat. Na test, prozatím posledního, Philips HR7628/00 jsem zvolil velice jednoduchý recept na makovník. Makové koláče moc nemusím, ale klasický makovník… Po něm se můžu utlouct. Dnešní recept bude i s videem. Když už jsem natáčel robot, tak proč to nevyužít.

Suroviny

  • 10 dkg mletého máku
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg cukru
  • 12 dkg tuku (máslo, hera)
  • 3 vejce
  • 1/8 l mléka
  • 1 prášek do pečiva

Postup

Celý makovník jsem se snažil udělat v robotu Philips HR7628/00 – měli jsme jej zapůjčený k testu, recenze je zde. Robot jej zvládal bez sebemenších problémů. Nejprve jsem nechal pomocí emulgačního disku ušlehat sníh z bílků. Vyměnil jsem nástroj na mísení – plastový nůž – a přimíchával jednotlivé suroviny. Tedy postupně… 🙂 Nejprve se připraví žloutky s cukrem a následně se do robotu vloží zbývající suroviny mimo sníh z bílků. Ten přijde až nakonec. Hotovo. Stačí vložit do trouby na 180°C a cca 20 minut.

Na videu je vidět, že množství z receptu stačí na formu srnčí hřbet. V případě, že byste chtěli klasický plech, je nutné dávku zdvojnásobit. Všímaví si také všimnou, že ač mám nachystanou rozpuštěnou Heru, podivným způsobem se na ni nedostane a v receptu chybí. Upřímně – vůbec tam nechyběla. Makovník neztratil na chuti.

Na makovník občas ještě děláme citronovou polevu, ale to jen tehdy, když se to stihne 🙂

makovnik

 


Autor

Radek

Bývalý učitel, toho času programátor web aplikací v zaměstnaneckém poměru, affilák, otec dvou malých rošťáků Tomáška a Vašíka.

Jedna myšlenka na “Recept – jednoduchý makovník”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *