Recept: Rigati se špekem a ořechy

Po delší době opět s receptem. Času je v poslední době málo, plno zakázek jak soukromě, tak v zaměstnání, takže na vaření jaksi nezbývá moc času. A napsat nějaký fajnový recept zde, to už vůbec ne. Tenhle recept mě ale hodně nadchl a můžu říct, že i naše děti. Na webu sitalemvkuchyni.cz jsem objevil recept Rigatoni con lo speck, tj. nudle podobné našim kolínkům (ale větší) se špekem a vlašskými ořechy.

Rigatoni doma nemáme. Ani si neuvědomuji, zda jsem tak velké těstoviny v obchodě viděl. Takže jsem použil o hodně menší rigati. Je to sice jako porovnávat Fiat 500 s Fiatem Ducato, ale jak se ukázalo, chuťově to bylo moc dobré a daleko lépe se to nabíralo. Také se špekem byl bohužel trošku problém. Vaření byla taková hurá akce. Masitější špek jsme doma zkrátka neměli, byl pouze klasický špek a anglická. Kdo chce originál, ať se mrkne na odkaz. My vyzkoušeli mírně upravenou verzi a byla super.

Suroviny

  • rigati (kolínka, vřetenové nudle, či jiné těstoviny),
  • špek + anglická,
  • vlašské ořechy,
  • cibule,
  • olivový olej,
  • máslo,
  • parmazán,
  • smetana.

Postup

Těstoviny se dají vařit. Současně začneme připravovat „omáčku“. Na pánvi rozehřejeme asi 50 g másla a přidáme olivový olej. Přidáme cibuli nadrobno nakrájenou a necháme zesklovatět. Přidáme na plátky nakrájený špek s anglickou a necháme je s cibulkou opéct. Emanuel říká, že by špek měl být nakrájen tence, a smažen krátce, jinak začne černat, a to nechceme. Zkrátka necháme špek na pánvi krásně zkrooutit. Pak přidáme nadrobno nakrájené vlašské ořechy. Množství jsem volil od oka, na naši 4-člennou rodinu asi 3 hrsti. Chvíli povaříme a pak přidáme na zředění naběračku vody z vařených nudlí (proč tuhle vodu vysvětloval Ridi několikrát). Přidáme kelímek smetany a necháme zhoustnout. Tím je takřka hotovo.

Příprava jde velmi rychle, takže pokud nemáte těstoviny ještě uvařené a zcezené, mi to vycházelo, že po dokončení omáčky byly akorát. Těstoviny přidáme do omáčky a ještě spolu krátce prohřejeme.

Nakonec je potřeba připravit posypku ze zbytku ořechů a parmazánu. Ořechy a parmazán necháme rozsekat v mixéru se sekacím nožem takřka na prášek. Ridi doporučuje ořechy před sekáním dát na chvíli do mrazáku, protože pak se nelepí. Já na to samozřejmě zapomněl a sekal rovnou. Pokud netrváte na úplném prášku, ale máte raději větší zrníčka, pak není takový problém. Jen nesmíte sekat dlouho. Pokud to přeženete, pak se mixér začne dusit a zastaví se.

A to je vše. Můžeme servírovat.

noodles-631042_640

 


Autor

Radek

Bývalý učitel, toho času programátor web aplikací v zaměstnaneckém poměru, affilák, otec dvou malých rošťáků Tomáška a Vašíka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *